Novosti

utorak, 10 jun 2014 14:50
„PUN POGODAK“ Slogan brenda Monus u King size i 100s pakovanju, predstavlja deo kampanje za NOVI DIZAJN... Read more
utorak, 10 jun 2014 14:50
MONUS SLIMS i FAST NA 10.000 METARA Od sada „Monus“ putuje sa Vama! Kompanija „Monus“ je prva kompanija na tržištu koja je... Read more
petak, 13 decembar 2013 09:03
NOVA DIMENZIJA Monus krugova za SAVRŠEN UŽITAK! Povodom 20 godina postojanja kompanije Monus“ , pripremili smo iznenađenje za naše dame-Redizajnirano   pakovanje  linije... Read more
četvrtak, 08 avgust 2013 13:44
Zaigraj u novom šik krugu! Na tržište stiže novi Monus slim -ChicU težnji da damama pružimo samo najbolje,u okviru postojeće... Read more
sreda, 08 maj 2013 07:50
Duvan za motanje Monus konstantno radi na usavršavanju postojećih proizvoda i razvoju novih brendova kako bi ispunili sva... Read more
utorak, 16 april 2013 10:44
Nero Duvanska Industrija Monus vam predstavlja Nero u novom izdanju po  neverovatnoj ceni od 135 din.Nero... Read more

Nedugo nakon otkrića duvana, on postaje primarni produkt kolonizovane Severne Amerike. Pošto su lokalni Indijanci brzo iskorenjeni, uzgoj duvana je bio glavni razlog dovodjenja afričkih robova u Ameriku. Duvan su u Evropu prvi doneli Španci i Portugalci 1518. godine. Najveće zasluge za njegovo širenje po Evropi ima francuski diplomata na portugalskom dvoru, Žan Nikot, po kome potiče i naziv glavnog sastojka duvana – nikotin, odnosno latinskog naziva duvana, Nicotiana tabacum.

Duvan počinje da se gaji u Evropi 100 godina kasnije, od 1592. godine. U početku se duvan u Evropi nije koristio za pušenje, već kao dekorativna i lekovita biljka. Verovalo se da je duvan lekovit i smatralo se da umanjuje tegobe reumatizma, glavobolje, zubobolje i probleme sa očima.

Upotreba burmuta predstavlja prelazni oblik između upotrebe duvana kao medikamenta i kao sredstva za uživanje. Kao sredstvo uživanja prvo su se pojavile cigare, zatim se konzumirao duvan u luli, a na kraju cigarete sa papirnim omotom (1739).

Nedugo posle početka upotrebe duvana kao sredstva za uživanje počele su i rasprave o njegovoj štetnosti. Prva zabeležena polemika o štetnosti duvana bila je 1604. godine u Engleskoj. Tadašnja medicina je uspela da ubedi kralja da je „duvan štetan za čula vida i mirisa, da uništava mozak i pluća i da čovek može da pocrni od konzumiranja duvana“. Od tada, Engleska je propisala nove direktive po kojima se uvodi veća tarifa na svaki kilogram duvana uvezen u Englesku.

Za vreme jednog od francuskih kraljeva iz dinastije Luj, za pušenje se dobijala smrtna kazna. Međutim, ni to nije pomoglo da se iskoreni pušenje u Francuskoj.

Što se tiče našeg podneblja, duvan su na Balkansko poluostrvo doneli Turci početkom XVII veka. Fabrička prerada duvana u Srbiji počela je u drugoj polovini XIX veka.